Taxaties
De taxatierapporten worden opgesteld conform de voorschriften “financiering woonruimte model januari 2013”. , vastgesteld door “CHF,NVM,VastgoedPro,VBO”. De rapporten worden voorzien van digitale foto’s, kadastergegevens en het normblad financiering woonruimte d.d. januari 2013. U ontvangt 2 originele- en een digitaal rapport. Hier kunnen desgewenst andere afspraken over gemaakt worden. De rapporten worden geleverd binnen 5 dagen na opdracht.
Ieder rapport vermeldt standaard de markwaarde conform de International Valuation Standard (IVS).
De Taxateur(s).
De taxateur(s) is/zijn gecertificeerd bij de Stichting VastgoedCert te Rotterdam en ingeschreven bij de kamer(s) wonen/mkb en WOZ. Door permanente educatie wordt de vakkennis up to date gehouden.
Het taxatieproces
Om een taxatierapport tot stand te brengen doet de taxateur een aantal onderzoeken die slechts voor een deel voor u zichtbaar zijn. Daarom volgt hier een korte uitleg van het taxatieproces.
Opnamen ter plaatse.
De taxateur komt bij u thuis langs, of bij de woning die u heeft gekocht (daar bent u zelf doorgaans niet bij aanwezig) om beoordeling te kunnen maken van de bouwkundige toestand van de woning in combinatie met staat van onderhoud, mate van luxe en doelmatigheid. Het betreft hier een visuele opname waarbij geen onderdelen worden gesloopt om een achterliggende constructie te kunnen bekijken.
Tevens zal de taxateur een beoordeling maken van de kadastrale grenzen zoals ze fysiek aanwezig zijn en zoals ze op de kadastrale tekening zijn weergegeven. (denk hier bijvoorbeeld aan het schuurtje van de buren dat gedeeltelijk op uw grond zou kunnen staan of bij een aankoop een stukje gemeentegrond dat wel in gebruik is maar niet tot de eigendom behoort). Ook wordt een beschrijving van de indeling gemaakt.
Kadastrale recherche.
Door de taxateur worden bij het kadaster het z.g. kadastraal bericht object en de kadastrale kaart opgevraagd. Op het kadastraal bericht staat vermeld onder welk nummer het object bij het kadaster bekend is, de oppervlakte van het perceel en de eigenaren c.q. gerechtigden, alsmede bijzondere belemmeringen. (bijvoorbeeld bodemvervuiling of privaatrechtelijke belemmeringen). Op de kadastralekaart staan de perceelsgrenzen en die van omringende percelen weergegeven.
Privaatrechtelijk.
Het eigendomsbewijs (ook wel transportakte of akte van levering genoemd) zal door de taxateur worden bestudeerd op de voorwaarden waarop het object is geleverd en afwijkende of bijzondere bepalingen die verkoop (vervreemding) in de toekomst kunnen belemmeren of zelfs de verkoop bij executie, wat voor de bank/hypotheeknemer erg belangrijk is in de zekerheid dat zij het uitgeleende geld terug kunnen vorderen.
Publiekrechtelijk.
Het zelfde eigendomsbewijs geeft de taxateur inzicht in de publiekrechtelijke aspecten welke doorgaans door de gemeente bij eerste levering van de grond (eerste koper) worden op gelegd en welke hij en iedere volgende verkoper aan de koper dient op te leggen (een zogenaamd kettingbeding). Tevens zal de taxateur op basis van het bestemmingplan onderzoeken of het object ook conform de voorschriften wordt gebruikt.
Waardering.
Op basis van een marktonderzoek moet de taxateur een beoordeling maken over de waarde van het object in combinatie met zijn bevindingen in de voornoemde onderzoeken. De meest gebruikte methode is de objectvergelijking maar bij bijzondere objecten en/of objecten waar weinig referenties van zijn, zal de taxateur op andere methoden terug vallen.
Foto’s.
Voor de visuele ondersteuning van de redactionele beschrijving worden in het rapport een aantal foto’s verwerkt van onder andere de voorgevel, straatbeeld/omgeving, achtergevel en binnenfoto’s van badkamer, keuken en woonkamer.
Milieu.
Zoals eerder vermeld kan bodemvervuiling ingeschreven staat in het kadaster. Deze vermelding komt alleen voor als een besluit als bedoeld in art.55 wetbodembescherming is genomen door Gedeputeerde Staten van de provincie. Vervuiling of verdachte locaties welke nog in onderzoek zijn moeten gerechercheerd worden in andere bestanden.
Nationale hypotheek garantie.
Sinds 1 januari 2010 moeten taxatierapporten die uitgebracht worden voor een financierings (hypotheek) aanvraag met NHG door een validatie instituut gekeurd (gevalideerd) worden. Bij dit proces kijkt het validatie instituut of het rapport op alle punten voldoende is weergegeven en onderbouwd en kijkt tevens of de door de taxateur getaxeerde waarde niet te veel afwijkt van de waarde die in (minimaal) 2 modelwaarde rapporten wordt gegeven, indien dit wel zo is moet de taxateur dit verschil onderbouwen. Het Waarborgfond Eigen Woningen is het uitvoerend orgaan van de NHG verlangd voor het toekennen van de garantie een gevalideerd rapport.


Privacyverklaring
Uiteraard gaat ILKA taxaties vertrouwelijk om met uw gegevens. Hoe wij dit precies doen leest u in onze privacyverklaring.